Wending
Of het nu gaat over vandalisme, zwerfvuil, verloedering, onveiligheid, burenruzies of hangjongeren: het zijn allemaal symptomen die aantonen dat mensen zich niet meer verbonden voelen met elkaar en de wijk. In opdracht van gemeentes en woningbouwverenigingen heb ik (samen met Stichting de Bakkerij) vele projecten gedaan om het tij te keren.
Ik denk dat je dit niet van bovenaf kunt doen, maar dat je het met de bewoners van de wijk samen moet bedenken en uitvoeren. Mijn kracht is om dit te organiseren en te begeleiden tot een breedgedragen project. Hierin werk ik in verschillende fasen:
1) gesprek met de opdrachtgever en analyse van het 'probleem'.
2) Een afspraak met de betrokkenen. Belangrijk: dit gebeurt niet in een 'kantoorsetting'. We gaan naar een plek waar de betrokkenen zich thuisvoelen en waar een informele sfeer ontstaat: een picknick in een park, een buurthonk, een speeltuin. Ik ben 'op bezoek' en ik luister. In de brainstorm die volgt ontstaan vaak de contouren van een project.
3) Samen tot een plan komen. Dit komt voort uit de brainstorm. Wat erg leuk is als we er kinderen bij betrekken. Dat neemt veel enthousiasme met zich mee, en als je de kinderen hebt dan krijg je de ouders vaak mee.
4) Uitwerking plan: dat doe ik zelf in samenspraak met de opdrachtgever. Hierin zit het hele traject, de 'targets', het einddoel, en het financiele gedeelte.
5) Presentatie plan aan de buurt/ de betrokkenen. Dit is een openingsfeestje. Het project gaat van start.
6) Updates tijdens het project via krantje en/of social media.
7) Eindfeestje.
Plaatsten waar ik projecten heb gedraaid: Utrecht Overvecht (Het land van Overvecht), Kanaleneiland, Ondiep, Amsterdam Slotervaart, Bos en Lommer, Zaandam, Beverwijk en Den Bosch.
Opdrachtgevers o.a. IJmere, Boex, Portaal, Brabant Wonen, Gemeentes Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Beverwijk en IJsselsteijn